Massih

___

Хазрат Мирза Гулам Ахмад Кадияни Обещания Месия и Махди (1835-1908)
(мир на праха му)

 

 

Хазрат Мирза Гулам Ахмад (мир на праха му) бил роден на 13 февруари 1835 година в петък рано сутринта в град Кaдиян, Индия. Той произхождал от известна царска фамилия, чийто водач  е Мирза Хади Бег. Бащата му се е казвал хазрат Мирза Гулам Муртаза, а майката му  Хазрат Чараг Биби.
Детството му преминало по много необичаен начин. Той бил много честно, чисто и отговорно дете, което прекарвало повече от времето си в размишления и учения. Образованието си получил от частни учители, в дома си. Отдал се изцяло на четене на Корана, хадисите и другите свещени книги. Постоянно възхвалявал своя единствен Бог и неговият пратеник Хазрат Мухамад (мир и благословиите на Аллах на праха му).
Но когато през 1876 година починал баща му, той много се разтревожил за себе си и за това, че вече няма кой да се грижи за него. Молитвите му били толкова силни, че един ден той получил видение от Аллах. “Алайсаллахо бикафин абдаху” - “Нима Аллах не е достатъчен за своите слуги”.
Получил това видение в тъмните дни на  духовенството, когато хората забравили своя Бог и изоставили вярата си. Затова Аллах му възложил една тежка задача - да съживи величието на Исляма. За тази цел той написал книгата “Брахине Ахмадия”, в която казал : “Ислямът е истинската вяра, Коранът е истинската книга и  Хазрат Мухамад (мир и благословиите на Аллах на праха му) е истинският пророк”. Аллах му отредил мястото на обещания Месия, Махди и пророк. На 23 март 1889г. създал   Ахмадийското   движение   и   взел   първия   байт(клетва).   Написал  общо   85 книги   на   урду   и   арабски език  и   издал   хиляди   брошури. Водил активна кореспонденция с царе и владетели на различни държави и  ги приветствал да приемат единственият Бог и истинската вяра. Оженил се млад за своя роднина, от която имал два сина. След това се оженил повторно, като от втората съпруга имал 10 деца, 5 от които починали в ранна детска възраст.
Хазрат Мирза Гулам Ахмад е починал на 26 май 1908 г. в град Лахор и бил погребан е в гр. Кадиян( Индия ).

 

МЮСЮЛМАНСКАТА ДЖАМААТ "АХМАДИЯ"

 

НАШЕТО УЧЕНИЕ

 

Моето твърдение за Обещания Месия

 


__